Personlig utveckling

1 000 kr energi

Allting är energi. Jag köper det! Både min logiska hjärna som har spenderat skolåren med att studera fysik. Och mitt andliga intellekt som tror på själens eviga liv. Jag köper att allting är energi.

Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.

– Albert Einstein

Min mentor Diana förklarade det på ett så enkelt och genialiskt sätt! Du vaknar varje morgon med en viss summa på ditt ”energi-konto”. Allting som du fyller din dag med antingen ger eller tar din energi. Om du vaknar med 1 000 kr energi så har du den summan att spendera under dagen, tillsammans med den eventuella summa energi som du ”cashar” in när du gör saker som fyller på ditt energi-konto. Om du spenderar mer energi än vad du får in så hamnar du på minus. Målet är att ligga plus på kontot.
Make sense, eller hur?

Nu till det intressanta! Vi fick i läxa att göra en mind map där vi skriver upp alla delar av vårt liv, saker som vi regelbundet lägger tid och energi på, eller saker som vi önskade att vi la tid och energi på. Min energi-karta blev då så här:

Bild1.JPG

Många punkter går ju in i varandra, men mina tre mest tidskrävande poster är:

Tidskrävande

Sömn är ju ett underbart ”måste” som jag värdesätter högt och jag har absolut ett jobb som jag trivs med. Mina sysslor är oftast kombinerade med den ljuvliga posten som jag har valt att kalla ”Kärlek” – alltså tillsammans med min fantastiska sambo, vilket gör att det faktiskt är en form av kvalitetstid för mig. Men ändå! Tidsmässigt består mitt liv till störst del av jobb, återhämtning och sysslor. Jag är väl knappast ensam om detta?

När du ser det så här, förstår du hur viktigt det är att din återhämtning/sömn är tillräckligt god för att fylla på ditt energi-konto? Vikten av att du har ett jobb som ger dig energi eller att du i alla fall hittar strategier på jobbet som tillåter dig att fylla på med energi under dagen? Och att du lär dig att hitta en njutning i dina vardagliga sysslor för att de inte ska dränera dig på din energi?

De saker som jag däremot upplever ger mig mest energi är de övriga fem posterna:

Energigivande.JPG

Ett dygn har 24 timmar. Det är i princip den enda regel som är jämlik för alla, oavsett andra förutsättningar. Fem dagar i veckan spenderar jag åtta timmar att sova, nio timmar att arbeta och sedan har jag sju timmar kvar. Av dessa går minst tre åt till sysslor och transport (som kommer att få ett helt eget inlägg, läs HÄR). Fyra timmar per arbetsdag att fylla på med extra energi och så mycket att välja mellan!

Vem önskar inte att man hade mer tid att kunna ägna åt att måla, skriva, dansa, laga kreativa maträtter, sjunga, ha sex, umgås, vara i skogen, träna, LEVA? Knappt fyra timmar av en arbetsdag är det enda jag har kvar för ren energipåfyllnad. Och jag har inte ens barn på heltid ännu! Eller en TV! Och det här förutsätter att jag inte har tvingat in mig själv i andra ”måsten” som tar ytterligare av min tid.

Och som jag sa, jag gillar mitt jobb, mina arbetsuppgifter och mina kollegor ger mig oftast energi. Tänk om du hatar ditt jobb? Om ditt jobb kostar dig -2 000 kr energi varje dag. Hur mår du då? Och sedan stressar du (-100 kr) för att hämta barn (+500 kr), hamnar i bilkö (-50), laga mat (-100 kr), äta mat (+300 kr) städa (-200 kr), tvätta (-150) och avslutar dagen med att äta godis i soffan framför ett TV-program som äter ännu mer av din energi (-300).  Är det ett orimligt antagande att det är så många lever?

Hur lever du? Hur ser din energi-karta ut? Det kanske inte är så konstigt att vi är trötta i perioder. Första steget för att få mer energi, bli medveten!

Vad tar din energi? Och vad kan du göra varje dag för att fyll på med extra energi? Vilka vanor kan du byta ut eller förändra för att öka summan på ditt energi-konto?

Jag ska definitivt jobba vidare för att bli ännu mer medveten om hur jag kan leva mitt liv för att få mesta möjliga energi och välmående. Jag önskar dig det samma 

Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.